O nama

“Čuvajte narodnu igru, koliko god možete, u onom obliku kako ju je naš narod stvarao. On je bio veći umetnik od nas. Mi smo samo čuvari tog narodnog blaga, prenosioci i pokazatelji svetu koji ga ne poznaje. Zadatak nam je da prenesemo smisao naše narodne umetnosti, pesmu, svirku i lepotu koju je narod stvarao. Nemojte je kvariti i ne povodite se za stranim uticajima, kojih ima jako mnogo u muzici, igri i nošnji. Čuvajte našu tradiciju, koja je izuzetno lepa i jos uvek se može pronaći kao takva na terenu.”
*Desa Djordjevic – velikan srpskog folklora

KO SMO MI?

Kulturno umetničko društvo “Lala” osnovano je septembra 2009 godine. Cilj osnivanja društva bio je da okupi mlade ljude koji vole narodnu pesmu, igru, druženje , putovanja….
Zahvaljujuci entuzijazmu svojih članova, njihovih roditelja i prijatelja, društvo je vrlo brzo ostvarilo značajne rezultate u svom radu. U prvim godinama svog rada članovi društva održali su veliki broj koncerata, učestvovali na velikom broju festivala u zemlji i inostranstvu (Poljskoj, Bugarskoj, BIH, Makedoniji…).
Svakim danom sve više je raslo interesovanje za upoznavanjem sa muzikom, igrama i nošnjom različitih krajeva Srbije. Sa posebnom pažnjom danas ističu, da su zahvaljujući tome što su članovi ovog društva, uspeli da sklope brojna medjusobna prijateljstva sa članovima drugih kulturno umetničkih društava.
Juna 2014. godine stariji dečiji ansambl prvi put je uspeo da se plasira na pokrajinski festival dečijih ansambala Vojvodine u Backoj Topoli, koreografijom “Tri venca plela devojana Jela” – Srpske igre iz Bačke, i osvoji bronzanu plaketu. Isti ansambl se zahvaljujuci predanom radu i zalaganju plasirao i 2015. godine na ovaj prestižni Vojvodjanski festival u kategoriji dečijih ansambala sa koreografijom “Pratila majka devojče” – Igre okoline Niša, i u Ečku ponosno doneo srebrnu plaketu.
2016. godine mladji deciji ansambl izborio je plasman na pokrajinski festival i od strane strucnog zirija za izvodjenje koreografije igara iz Mačve pod nazivom “Oj garava, garava” bio nagradjen srebrnom plaketom.
2017. godine stariji deciji ansambl u Ecku donosi jos jednu bronzanu plaketu sa pokrajinskog festivala dece Vojvodine, na kom je nakon selekcionih takmicenja predlozen kao jedini predstavnik srednjebanatskog okruga, za izvodjenje koreografije igara iz Dragaceva pod nazivom “Ja posija selen pelen”.
2018. godine stariji deciji ansambl u Ecku donosi jos jednu srebrnu plaketu sa pokrajinskog festivala dece Vojvodine, za izvodjenje koreografije igara Smederevskog podunavlja pod nazivom “O Jelo Smederevo belo”.

Društvo danas broji oko 80 članova rasporedjenih u tri igračka ansambla, mušku i žensku pevačku grupu, i narodni orkestar.
U periodu od 2010 do 2013 godine KUD “Lala” bio je organizator dečijeg međunarodnog festivala folklora “Roda” na kome su učešće pored mnogobrojnih grupa iz Srbije nasli i mladi folkloraši iz Poljske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Slovačke, Madjarske i Republike Srpske. Usled nedostatka finansijskih sredstava potrebnih za kvalitetnu organizaciju festivala u 2014 i 2015 godini festival nije održan.
Tokom 2015/16/17.  godine u saradnji sa drugim društvima iz Srbije organizovano je nekoliko koncerata pod nazivom “Sa prijateljima u kolu” čiji je cilj bio da se publici predstavi rad svih društava koji su gostovali u Ečki, ali i pokrenu nova prijateljstva i druženja njihovih članova sa mladim “lalama”.
Posebna pažnja danas se poklanja rekonstrukciji originalnih primeraka narodne nošnje, kao i sakupljanju originalnih primeraka na terenu.

Odgovori