Čačak – najpopularnija igra jugoistočne Srbije

Kada se pomene naziv za igru Čačak prvo što neupućenima pada na pamet , je da je verovatno u pitanju igra iz istoimenog grada. Međutim naziv igre nema nema veze sa nazivom grada. Rasprostranjenost ove igre u 20. veku vezuje se za oblast jugoistočne Srbije i predstavlja i danas omiljenu igru stanovnika ovog kraja.  Njen igrački obrazac sastoji se od deset dvočetvrtinskih taktova a muzički orazac od osam. Različite dužine trajanja igračkog i muzičkog obrasca daju specifičnu dinamičnost pri izvođenju ove igre.
Osnovnom nazivu dodaju se često i lokalni nazivi kao što su: šilovački čačak, banjski čačak, svrljiški čačak.
Pored mnoštva razlika u igri i pratnji postoji i mnogo zajedničkih odlika a to su pre svega naziv igre, postojan igrački orazac, oblik igre, formacija igrača…

Oblasti jugoistočne Srbije u kojima je ova igra najčešće rasprostanjena su:
Banja, Aleksinačko pomoravlje, Zaglavak, Ponišavlje (Belopalanačko polje, Pirotsko polje, okolina Niša, Svrljiška kotlina) Visok, Lužnica, Vlasina, Krajište, Leskovačka Morava, Vranjsko pomoravlje (Hanska oblast, Vranjsko polje, okolina Bujanovca), Gornja Pcinja, Gornja Morava, Sirinička župa, Kosovo Polje, Toplica, Dobrič, Jablanica, Pusta reka i deo Kopaoničke župe.

 

Tekst preuzet iz publikacije “Folklor magazin” broj 10, strana 12

Odgovori