Prava i obaveze

U današnjem savremenom svetu često se govori o pravima dece, tinejdžera… Svakako ovo je jedna veoma važna tema, i od veliog je značaja stvaranje svesti o ovoj oblasti kroz društveni, kulturni, svakodnevni život.

Mađutim kada se govori o ovim pravima da li je potrebno pomenuti i obaveze i odgovornosti?
Zapravo pitanje je ko nosi odgovornost za izgradnju i razvijanje sistema vrednosti, razumevanje i svest prema obavezama iz kojih proističu odgovornosti  i prava.
Da li je to društvo, obrazovni sistem, institucije i udruženja čiji smo članovi ili sama porodica iz koje potičemo.  U raznim udženicima sociologije…. stoji da je upravo porodica osnova jednog društva , ističe  se njena značajna uloga  kao sredine  u kojoj se dete formira kao ličnost.

Možda je onda potrebno razmisliti o tome da li u današnjim savremenim uslovima življenja porodica ovaj svoj zadatak obavlja na ispravan način.  Da li smo dopustili da našu decu oblikuje i vaspitava ulica,
da li očekujemo nemoguće – da ih škola, društvo…  nauče sistemu vrednosti, stvore kod njih svest prema obavezama, odgovornosti prema sebi i svojoj okolini, umesto da ovu svest razvijaju i produbljuju…

Da li su današnje mlade generacije isuviše “pod staklenim zvonom” bez osećaja i svesti o tome kako njihovi roditelji  uspevaju da im obezbede sve što se danas smatra “normalnim” uslovima za život?

Da li podržavamo našu decu na ispravan način u  njihovim postupcima, nastojanjima… i na koji način utičemo na stvaranje njihove svesti o obavezama, odgovornostima, njihovim i pravima drugih?

Da li će im takva  izgrađena svest o obavezama, odgovornostima, njihovim i pravima drugih sutra pomoći budućem životu, ili biti kamen spoticanja?  Kakvo će biti društvo koje će oni graditi?

Odgovori