Da čuvamo i sačuvamo od zaborava

Narodne nošnje koje danas možemo videti u  etnološkim delovima postavki u muzejima, kao i one koje zbog neadekvatnih uslova, nedostatka prostora… nazalost nisu deo stalnih postavki već se “kriju” u depoima muzeja predstavljaju pravo bogatstvo na koje Srbija mora biti ponosna.
Naši stari su itekako imali stila i ukusa. Nekada je način odevanja, ukrašavanja… simbolizovao i isticao različite značajne aspekte svakodnevog narodnog života. Tako su društveni  status, bogatstvo, životnu dob… bili praćeni i određenim načinom odevanja.
Pod  uticajima različitih kultura, naroda i događaja koji su se kroz istoriju smenjivali na ovim prostorima, formirala se sa sigurnošću jedna od najbogatijih riznica narodnog odevanja u Evropi.

Današnje (modern) generacije nažalost u velikoj meri nisu upoznate sa svojim korenima, kulturnim tradicionalnim nasleđem, običajima svojih predaka…

Naš zadatak je da čuvamo i sačuvamo od zaborava  sećanje na ovaj deo naše bogate istorije i budemo ponosni na ono što su nam u amanet ostavili naši preci.
Zahvaljujući  ljudima iz struke i zaljubljenicima u narodnu nošnju danas na društvenim mrežama…. možemo pronaći velik broj veoma interesantnih fotografija koje prikazuju svo ovo bogatstvo narodnog života. Izdvajamo samo deo ovih fenomenalnih fotografija – svedoka nekih lepih prošlih vremena.

 

Odgovori