Značaj narodnih igara u razvoju dece

Narodne igre imaju posebnu ulogu i svestrani značaj za razvoj deteta. One zadovoljavaju osnovnu potrebu za kretanjem jer obuhvataju najosnovnije oblike kretanja, hodanje, trčanje i poskok, i time ostvaruju mnogo zadataka fizičkog razvoja deteta.Narodnim igrama se simetrično razvija telo čime se poboljšava i bolje korišćenje slabijih ekstremiteta.

Igra je značajna da bi dete razvilo mišiće i pravovremeno razvilo sve delove tela. Pomoću igara aktivira se dečiji organizam koji je u procesu rasta i razvoja. Narodne igre čine osnovu za razvoj pokretljivosti, koordinacije, tehnike pokreta, a takođe omogućavaju i sticanje brzine, snage istrajnosti, spretnosti i izdržljivosti.

Igre omogućavaju normalnu pokretljivost svih zglobova, sprečavaju loše držanje tela i podesne su za svakodnevne aktivnosti. Igrama se povećava dinamički rad mišića jer se broj draži koje blagovremeno deluju na koru velikog mozga, aktiviraju, i samim tim poboljšavaju sposobnost pamćenja. Narodne igre stimulativno deluju na razvijanje organa za disanje i krvotok, kao i na čeličenje organizma. Na taj način, pomaže se telesni razvoj dece, i svesno deluje na organizam u cilju obavljanja fizioloških funkcija i pravilnog formiranja organizma.

Takođe, deca kroz narodne igre obavljaju i aktivnosti koju su značajne za razvoj određenih delova tela, a koje su osnova za kasnije aktivno bavljenje sportom. Niz igara je značajan za pravilno držanje tela, što je zdravstveni i estetski problem većine današnje dece.

Vaspitni značaj narodnih igara je veoma veliki. Igra je ne samo najbolja škola kretanja, već je i sredstvo za razvijanje karakternih osobina kao što su smelost, izdržljivost i upornost. Igrajući narodne igre, dete postaje snalažljivije, stiče potrebnu brzinu i koordinaciju pokreta, ritmičko izražavanje uz muziku, a javno nastupajući dete oseća važnost svoje ličnosti i stiče samopouzdanje. Pored toga, kroz narodne igre dete se upoznaje sa tradicijom i kulturom svog naroda. U narodnim igrama razvijaju se i prve navike kolektivnosti i disciplinarnosti.

Igre su odlično sredstvo za razvijanje navika zajedničkog života, te su ujedno i najbolji put stvaranja drugarstva.

deca 2        deca 1

*izvor: https://natalijaostojic.wordpress.com/

Odgovori